• Asterix cross
  • Oirschot cross
  • GM Baanwedstrijd
  • Prijzen Circuit 14
  • Brabantse Kampioenschappen

Eerder wezen we jullie op het artikel dat Tim Kragten, de winnaar van het eindklassement van de Kempische Cross Competitie 2014-2015 bij de mannen senioren, op zijn blog plaatste over de fun runs. In dat artikel ging hij al enigszins in op zijn atletiekloopbaan maar alles bij elkaar voor ons toch reden om wat meer te weten te willen komen over de atleet Tim Kragten

We laten Tim aan het woord:

“ Ik ben 26 jaar oud, opgegroeid in Limburg en sinds mijn 9de te vinden op de atletiekbaan bij AV Caesar. Tot mijn 16de deed ik alle onderdelen, niet allemaal met succes. Kogelstoten bijvoorbeeld kon ik echt niet. Het lopen ging me gelukkig beter af, zo werd ik bij mijn allereerste wedstrijd gelijk Limburgs Kampioen, een titel die ik daarna overigens nooit meer heb bemachtigd.
Sinds mijn 22ste ben ik woonachtig in Eindhoven. Op kamers voor mijn studie, Operations Management & Logistics. Sindsdien train ik ook bij Eindhoven Atletiek. Tegenwoordig werk ik bij ASML, daar probeer ik zo goed mogelijk te voorspellen hoeveel onderdelen er door de machines verbruikt worden, zodat we deze wereldwijd zo slim mogelijk op voorraad kunnen leggen.”

Hoe zien je trainingen er uit?

“Ik train bij het Much More Running Team onder begeleiding van Luc Krotwaar. Onze trainingsgroep richt zich vooral op de lange afstanden dus zijn onze trainingen ook meestal van lange duur waarbij veel op marathon tempo gaat. In een gemiddelde week heb ik 3 serieuze trainingen, op dinsdag en donderdag met de groep en nog een training in het weekend die ik meestal alleen doe. Deze trainingen vul ik zelf afhankelijk van de tijd en zin die ik heb nog wat aan met kortere minder intensieve trainingen. Mijn trainingen zijn overigens ook allemaal te volgen op strava (https://www.strava.com/athletes/789636).”

Waarom loop je crosswedstrijden?

“Het liefst loop ik door de bossen, in de velden, over de heide. Ik vind het leuk om nieuwe paadjes te ontdekken en de omgeving te verkennen. Door de bossen zijn de paden lekker afwisselend, je kunt spelen met je ritme, door de bochten scheuren en kleine heuveltjes meepakken. Dat vind ik ook het leuke van de cross, je moet steeds met je ritme spelen, kleine passen omhoog, met een grote sprong over de modderpoel en zorgen dat je goed uitkomt zodat je niet op de boomwortels trapt.”

Ga je je titel van vorig jaar verdedigen?

“Ik wil in ieder geval weer een aantal crossen mee pakken deze winter, ik loop niet perse voor de titel maar vooral om wat wedstrijdritme op te doen , sterker te worden en omdat ik het gewoon leuk vind om in alle omliggende dorpen door de bossen te mogen rennen. Ik heb afgelopen maand 2 marathons gelopen dus daar moet ik nu eerst even van herstellen. Maar eerlijk is eerlijk, als blijkt dat ik na 4 wedstrijden een grote kans maak op het klassement zal ik toch net even iets meer mijn best gaan doen!”

Welke cross van de Kempische Cross Competitie heeft je voorkeur?

“Lastig, maar qua parcours ga ik voor de Drie Dorpen Cross in St Oedenrode, een leuke ronde met een paar langere rechte stukken waar je tempo kan maken maar ook een paar flinke kuitenbijters.”

Wat is je ultieme doel?

“Ik zou de marathon graag ooit eens onder de 2:30 lopen. Verder wil ik in de toekomst meer trails lopen. Afgelopen zomervakantie heb ik bijvoorbeeld een skyrace in Italië gelopen, 12km lang omhoog over ontiegelijk steile paadjes en vervolgens weer 12km naar beneden, dat vond ik ontzettend gaaf! Zo’n soort wedstrijden wil ik wel vaker lopen.”

Je artikel over funruns (http://kragten.blogspot.de/2014/09/twijfels-en-funruns.html): denk je ooit aan een funrun deel te gaan nemen?

“Tja, wat is nou echt de definitie van een funrun.. Er komen steeds creatievere loopevenementen, wie weet zit er ooit voor mij ook wel iets tussen maar voorlopig haal ik nog meer dan genoeg fun uit de “gewone wedstrijden” en zal je mij niet snel in Kerstmannen outfit / in mijn onderbroek / of onder besmeurd met verf bij een wedstrijd zien.”

Wat is je goede raad voor jeugdige lopers?

“Als je goed wil worden moet je uiteraard veel, hard en lang trainen. Echter met trainen alleen kom je er niet. Voldoende rust en luisteren naar je lichaam is nog belangrijker, en dat is lastig, veel lastiger dan het trainen zelf! Daar is het bij mij ook al vaker misgegaan (blessures / oververmoeid).”

Ten slotte : Wat zijm je persoonlijke records?

1500: 4:22, 5000: 16:14, 10km: 33:20, ½ Marathon: 1:12:41, Marathon: 2:44:04

Tot zover het interview met Tim. Onze speciale reporter Pieter Grootes gaat in de komende maanden de interviews verzorgen dus alle kans dat je hem tijdens een van de crossen tegen het lijf loopt.