• Asterix cross
  • Oirschot cross
  • GM Baanwedstrijd
  • Prijzen Circuit 14
  • Brabantse Kampioenschappen

Vijf van de 8 wedstrijden zitten er op en even een tussenbalans opmaken. Afgelopen zondag stonden in Veldhoven ruim 500 atleten en bijna net zoveel wandelaars aan de poort van recreatiepark het Witven. Het waren dan ook de Brabantse Kampioenschappen, hoewel de meest Brabantse atleten, met name bij de senioren en masters verstek lieten gaan. Toch waren er, vergeleken met het recordjaar van GVAC ruim 50 meer atleten aan de start dan in dat topjaar 2016. GVAC schotelde ons een ruim opgezet programma ,op een prachtig overzichtelijk parcours en met een wild enthousiaste microfonist, Paul Bekers, voor. Paul die aan zijn afscheidstournee bezig is en voor zijn verdienste voor de atletieksport de waarderingsmedaille van de Atletiek Unie in ontvangst mocht nemen.
Mannen131Door de bezetting van dit Brabants Kampioenschap komt het gemiddelde aantal deelnemers bij de eerste vijf crossen, boven het aantal van vorig seizoen uit, maar blijft achter op seizoen 2015-2016. Vooral de junioren zitten collectief achter hun mobieltje lijkt het wel. Senioren, masters en pupillen zitten nagenoeg op het zelfde peil.
Verenigingsklassementen. We zien dat een kleine club, die er, met name tijdens hun eigen wedstrijd, vol tegenaan gaat, bij de pupillen flinke sprongen kan maken. Oirschot Atletiek maakte tijdens de Aow Jaors Cross een enorme sprong. Pakte de eerste plaats en dat ook nog eens met een ruime voorsprong. Nu is de omrekeningsfactor nog gebaseerd op het aantal pupillen dat AO op 1-1-2017 had (8), maar dat moet zeker gecorrigeerd worden als we zien dat AO sowieso al met 14 pupillen aan de start stond. Nemen we die 14 als factor mee dan komt OA uit op hetzelfde aantal punten als AVR’69. Waarom de aantallen van 1-1-2018 nog niet gebruikt zijn ligt aan de ledenadministratie van de Atletiek Unie. Die lopen wat achter, maar we hopen uiteraard dat ze tijdig beschikbaar komen om zeker de laatste twee wedstrijden nog orde op zaken te kunnen stellen.
Die ledenaantallen kunnen overigens ook bij de masters, senioren en recreanten de boel nog wel eens flink overhoop halen. En bij de junioren is het sowieso al spannend.
Het puntensysteem zoals we dat dit seizoen voor het eerst hanteren. Alle wedstrijden tellen mee. Wat de klassering betreft is het nu wel duidelijk wie er aan de leiding gaat en tegelijk hebben de toppers de mogelijkheid enkele crossen te missen zonder kansloos te zijn. Het lijkt er op dat de spanning tot en met de laatste wedstrijd aanwezig is. Na afloop zullen we dit in ieder geval evalueren, maar uiteraard mag iedereen nu al zijn mening hierover kenbaar maken.
We hebben nog drie crossen voor de boeg. De Joe Mann Bosloop (28-1) de cross van GM Best die vorig jaar de meeste deelnemers trok, de Wedertcross (18-2), de cross die sinds AVValkenswaard van de baan naar de bossen bij Harbolorifa verhuisd is aan een revival bezig is en dingt naar de titel “mooiste parcours van de Kempen”, en een week later (25-2) de Karpencross, die dit jaar, vanwege de renovatie/uitbreiding van de atletiekbaan een andere route zal volgen dan de laatste jaren. Mooie voorbereidingen op het NK cross waar wij hopen dat onze regionale toppers, mede hierdoor, prima voor de dag zullen komen.

Ben Saris

organsatie Runnersworld KCC