• Asterix cross
  • Oirschot cross
  • GM Baanwedstrijd
  • Prijzen Circuit 14
  • Brabantse Kampioenschappen

a.s. Zondag wordt in Reusel de L’Avant Sylvestrecross gehouden en deze cross is gemiddeld genomen de drukst bezette cross van onze competitie. Flink wat Belgische atleten nemen het op tegen ons en dat maakt het altijd weer wat spannender. Hoe staan we er voor? Meestal moeten we het onderspit delven. Maar toch……Reusel heeft hierdoor wel iets meer.
Voor ons , als organisatoren van de Kempische Cross Competitie is natuurlijk de vraag belangrijk of Reusel het gemiddelde aantal deelnemers van voorgaande jaren weet te overtreffen. Kwaliteit is natuurlijk belangrijk, maar kwantiteit is voor organisatoren zeker ook belangrijk. Wordt er nog gecrost?
Waarom deze vraag? Omdat we in Eersel zowel als in St. Oedenrode geconstateerd hebben dat het aantal deelnemers ten opzichte van voorgaande jaren flink is afgenomen. Met name bij de pupillen en junioren en in mindere maten bij de recreanten.
De vraag: wordt er nog wel gecrost door onze pupillen en junioren is dan ook niet zo vreemd.
En als we dan de cijfers naast elkaar leggen is het antwoord op zijn zachts gezegd : vermoedelijk niet.
Als organisatie van de competitie proberen we er aan te doen wat we kunnen. Naast een achttal mooie wedstrijden met een sponsor die de individuele beloning verzorgt, hebben we getracht ook het collectief te belonen door zowel voor de pupillen, als voor junioren , recreanten, masters en senioren, verenigingsprijzen in te stellen. Elkaar aanmoedigen om naar de crossen te gaan.
2016 12 26 auwjaorscross ad van zelst 1En waarom vinden we crossen zo belangrijk? Topatleten uit onze regio hebben het al eerder geschreven en laten het zien. Marcel Roosen ( oud Nederlands kampioen 10-kamp) pleit er voor dat ook baanatleten de wintermaanden aangrijpen om conditie, (mentale) kracht, souplesse en coördinatie te trainen. “ een belangrijk aspect vormt het deelnemen aan crossen. Diep gaan en onder steeds wisselende omstandigheden al deze trainingsvormen aan bod laten komen” waren zijn woorden. Ongeveer in de zelfde bewoordingen pleitte An Rindt, jarenlang behorend tot de top van Nederland en jarenlang trainster van diverse regionale topatleten. Casper van der Putten (foto, fotograaf Ad van Zelst), toch een van onze sterkste lopers momenteel, staat bijna wekelijks aan de start van een cross en ziet deze als een welkome afwisseling in zijn trainingsschema. Ook Luc Krotwaar heeft een van zijn pennenvruchten gewijd aan de belangrijkheid van het crossen als basis voor hele en halve marathons. In een cross van pakweg 10 kilometer kom je nagenoeg alle obstakels van een hele marathon ook tegen. En als ex talentvol 10 kamper ( Nederlands juniorenkampioen in 1967) maar tevens een maal de hele marathon gelopen hebbende, dus ik weet waarover zij praten, sluit ik me graag bij deze regionale matadors aan.


En dat het niet alleen iets voor wedstrijdatleten geldt , maar zeker ook voor recreanten die de 10K, de 10M of de halve of hele marathon in gedachten hebben is het eveneens een prima middel om via het crossen hun loopvaardigheden te verbeteren.
Met name onze huidige generatie trainers en trainsters die zich met recreanten, junioren en pupillen bezighouden zouden het crossen van enkele wedstrijden, standaard in hun programma op moeten nemen. Maatschappelijke ,sportieve en financiële bezwaren zijn er, daar komen we niet onderuit, maar toch, opnemen in het programma en stimuleren zou, denken wij, best wat meer kunnen.

Daarnaast; elke vereniging hoopt dat hun wedstrijd goed bezocht wordt, maar zelf niet op wedstrijd gaan bij je zustervereniging weerhoudt wellicht andere verenigingen er van om bij jouw wedstrijd op bezoek te gaan. Dus elkaar ondersteunen, onder andere door elkaars wedstrijden massaal te bezoeken, is onderdeel van een geslaagde competitie.
En dat het kan bewijst AVR 69 uit Reusel. Zij staan al jaren met veel senioren, junioren en pupillen aan de start van alle crossen in onze regio. AVR’69 behoort tot de middelgrote clubs maar ziet kans in vele gevallen met het grootste aantal deelnemers aan de start te staan.
Dat blijkt ook wel uit de standenlijsten van de verenigingsklassementen, waarbij ze bij de masters, senioren en recreanten ruimschoots aan de leiding gaan, bij de junioren en pupillen de vierde plek bezetten, dus op alle fronten in de race zitten om in de prijzen te vallen. Na hun eigen wedstrijd zou het best wel eens kunnen dat AVR’69 alle klassementen aanvoert. In de linker kolom van onze website kun je rechtstreeks naar het verenigingsklassement.
Zondag is AVR’69 de gastheer bij hun 49ste L’Avant Sylvestrecross en uiteraard hopen en verwachten zij dat heel de Kempen aan de start zal staan. Dat zijn we min of meer aan AVR’69 verplicht.

Ben Saris
Organisatie KCC