f t g m
Copyright © 2019 Home - website ontworpen door Peter Hellings - Website ontworpen door P. Hellings

Zo vader, zo zoon tijdens de Witvencross

 

Pas aan het eind van de lange, lange dag van de Witvencross vindt Jan de Kok (36) even tijd om een paar vragen te beantwoorden. Daarvoor heeft de GVAC’er meegeholpen het parcours uit te zetten, zelf mee te lopen bij de masters, het parcours weer mee helpen afbreken en met kliko’s te sjouwen.
“Ik doe al zo’n twaalf jaar aan hardlopen: wegwedstrijden, baan, crossen. Eerst bij Eindhoven Atletiek, de laatste acht jaar bij GVAC”, schetst Jan het verloop van zijn hardloopcarrière. “O ja, laatst liep ik in Eindhoven m’n derde hele marathon in 3 uur en 21 minuten.” Tijdens de Witvencross eindigde hij op de zesde plaats bij de masters M35.

Hand-en-spandiensten
Jan Tim de Kok Witvencross 2017“Toen ik bij GVAC kwam heb ik eerst ruim een jaar alleen maar meegetraind, zo’n drie keer per week. Via allerlei hand-en-spandiensten rolde in toen de WOC in”, gaat Jan verder. “De laatste zes jaar ben ik voorzitter van de WOC, een klein, leuk clubje. Dan ben ik nauw betrokken bij de organisatie van de wedstrijden: Athletics Champs, crossen. En straks weer de indoor-clubkampioenschappen, samen met AVV en GM.” Daarbij probeert Jan de lat hoog te leggen voor de organisatie: “Vandaag tijdens de Witvencross hadden we dan ook elektronische tijd. En vorig jaar dus het Brabants Kampioenschap.”
Naast het hardlopen en de WOC-taken vindt Jan ook nog tijd om de bostraining van de A-pupillen van GVAC te verzorgen: “Ik vind het hartstikke leuk die jonge gasten wat mee te geven.”

Vortexwerpen en hoogspringen
Zijn zoon Tim (7) zit nu al twee jaar bij GVAC. “Nee, ik doe alleen atletiek, geen andere sporten”, antwoordt de mondige C-pupil desgevraagd. “Het liefst doe ik vortexwerpen en hoogspringen bij de Athletics Champs.” Maar kan hij dat toevallig ook goed? Hij tovert een veelzeggende glimlach tevoorschijn. Hij traint twee keer per week, bij Marco van As en Karlijn Hoogendorp.
Tijdens de Witvencross eindigde Tim op de derde plaats. “Ik heb ook even op de vierde en vijfde plaats gelopen, maar voor het eind kon ik er weer een paar inhalen”, glundert hij. Vorig seizoen eindigde Tim in het Kempische Cross Klassement op de tweede plaats. Maar dan moet je toch af en toe ook op het podium komen tijdens het crossen, zoals vandaag? “Best wel vaak”, besluit Tim zelfverzekerd.

Tekst: Pieter Grootes
Foto: Peter Kramer